Perzistentni poremećaj raspoloženja (distimija i ciklotimija)

Distimija i ciklotimija su dugotrajni i često fluktuirajući poremećaji raspoloženja. Traju veći deo života pojedinca i značajno onesposobljuju čoveka u praktičnom životu. Međutim, epizode ovih poremećaja nikada nisu toliko teške da bi mogle ispuniti uslov za depresiju ili maničnu epizodu.

Distimija

Ovo je hronični poremećaj raspoloženja u pravcu depresije. Osobe su depresivnog raspoloženja gotovo svakog dana. Postoje periodi kada se ove osobe osećaju zdravo, ali su većinu vremena bezrazložno tužni i umorni. Tmurni su, pesimistični, puni žalbi, loše spavaju, sve im smeta, osećaju se bespomoćno i samopoštovanje im je sniženo. Sve im predstavlja napor i ništa ne donosi uživanje. Hronično su nesrećni i osećaju se jadno. Međutim, socijalno funkcionisanje ovih osoba najčešće nije narušeno.

Ciklotimija

Ovaj poremećaj karakteriše se trajnom nestabilnošću raspoloženja (brojnim epizodama blage depresije i blage euforije). Razvija se rano u odraslom dobu (često i pre 20. godine). Raspoloženje obolelog može mesecima biti stabilno. Ponašanje obolelog je dezorganizovano u periodima euforije. Najvažnija odlika ovog poremeća je stalna oscilacija između dobrog i lošeg stanja nalik bipolarnom poremećaju, ali znatno blaža od njega. Promene raspoloženja nastupaju naglo, bez nekog posebnog razloga, i ponekad u periodu od nekoliko sati.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.