Narcistični poremećaj ličnosti

narcisticki pl

Poremećaji ličnosti predstavljaju grupu poremećaja za koje su karakteristični duboki i trajni obrasci ponašanja koji se manifestuju kao rigidna reagovanja na širok spektar životnih situacija. Kod osoba sa poremećajem ličnosti uočavaju se značajne devijacije u sferi mišljenja, emocionalnog reagovanja i ponašanja od onoga što se opaža kao normalno u datoj sredini. Poremećaj se javlja u detinjstvu i razvija se kroz odrastanje osobe. Dijagnoza poremećaja ličnosti ne postavlja se pre 18. godine života.

Postoje 4 osnovne kliničke karakteristike koje su zajednične svim poremećajima ličnosti:

  1. nefleksibilan i maladaptivan odgovor na stres  – ponavljajući (auto)destruktivni obrasci ponašanja
  2. teškoće u radu i ljubavi
  3. problemi u interpersonalnom kontekstu – zbog nedostatka empatije i nemogućnosti da sebe vide onako kako ih druge osobe vide
  4. sposobnost da se uvuku “pod kožu”

Narcitički poremećaj ličnosti dobio je svoj naziv po grčkom mitu o Narcisu koji se zaljubio u odraz sopstvenog lika u jezeru. Osobe sa ovim poremećajem na prvi pogled deluju veoma samopouzdano, često su atraktivni, zavodnički nastrojeni i dobro adaptiranog ponašanja. Međutim sve ovo je samo maska jer je njihov unutrašnji svet duboko patološki. Narcisi imaj prenaglašen doživljaj sopstvene važnosti (grandiozni su). Zbog toga očekuju stalno divljenje okoline. Sve što u životu rade jeste u cilju egzibiconizma i pribavljanja pažnje drugih. Zato su jako osetljivi na procenu drugih. Ukoliko je ta procena negativna postaju jako besni, ponekad čak i depresivni, jer je njihovo samopoštovanje suštinski krhko i ako nema gratifikacija celokupna izgrađena slika se urušava. Odnosi sa drugim ljudima su uglavnom hladni i suštinski površni. Narcisi nisu sposobni za istinsku ljubav i posvećivanje, oni jedino imaju fantaziju o tome kako idealna ljubav treba da izgleda. U odnosima sa drugima često im je dosadno, skloni su seksualnom promiskuitetu i za njih je seksualnost instrumentalizovana. Često se, takođe,  ponašaju obezvređujuće, eksploatatorski i parazitski u odnosu sa drugima, zbog bazičnog nedostatka empatije prema ljudima.

 

1 thought on “Narcistični poremećaj ličnosti

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.